Interactie Voeding

Geen eten is verboden.

Geen klassieke interferentie bekend, maar niet alle kruiden- en exotische plantaardige voedingsmiddelen zijn onderzocht.

De inname van vitamine K uit de voeding moet echter regelmatig en zonder overdaad zijn, om de balans van de INR niet te verstoren.

De voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan vitamine K zijn: broccoli, kool, bloemkool, spruitjes, spinazie, sla. Uw patiënten vinden praktische informatie over het gebruik van AVK's in de bijsluiter in elke behandeldoos en op de Afssaps-website.

Antistollingsbehandeling: beperk groene groenten!

Bepaalde voedingsmiddelen moeten met grote voorzichtigheid worden geconsumeerd bij antistollingsbehandelingen, vooral als het een vitamine K-antagonist is.

Hetzelfde geldt voor bepaalde voedingssupplementen en bepaalde planten.

Twee risico's zijn duidelijk geïdentificeerd:

  • Het gebruik ervan kan de effectiviteit van behandelingen verminderen en zo het risico op trombose verhogen.
    Dit is het geval bij voedingsmiddelen die zeer veel vitamine K bevatten, zoals groene groenten (vooral kool, broccoli, waterkers, spinazie, sla) en sint-janskruid.
    In de maart-editie beveelt het tijdschrift Prescrire ook aan "af te zien van het gebruik van kruidengeneesmiddelen tijdens de behandeling met vitamine K-antagonisten".

  • Ofwel omdat het je blootstelt aan overdoses vitamine K-antagonisten en bloedingen, zoals bij cranberry (cranberry), ginseng, ginkgo biloba, serenoa repens, grapefruit en voedingssupplementen op basis van omega-3-zuur uit visolie of glucosamine.< /li>

Het is belangrijk om te weten dat het antistollingseffect gevoelig is voor verschillende voedsel- en geneesmiddelinteracties bij het gebruik van dergelijke geneesmiddelen. Volgens de specialisten van de review moeten patiënten elke geraadpleegde zorgverlener informeren over hun behandeling met vitamine K-antagonisten, zodat rekening wordt gehouden met het risico op geneesmiddelinteracties.

Bron: Prescrire 1 maart 2013. "Interacties van vitamine K-antagonisten met voedsel en medicijnen" Rev Prescrire 2013; 33 (353): 193-94.

Vitamine K-gehalte van groenten door vitamine K
Vitamine K-gehalte van groenten in alfabetische volgorde