GETUIGENISSEN

Leven met orale anticoagulatie

C. Schaefer, voorzitter van de Internationale

LEEF UW LEVEN... EN PAS DE POSOLOGIE VAN UW MEDICIJN AAN.


Wij hebben allemaal een of meerdere mechanische hartkleppen laten inplanten. Stuk voor stuk kleine wonderen die ons het leven gered hebben !


Maar wat doen deze kleppen precies ?  De aorta-, mitraal-, pulmonale of tricuspidaalklep worden in het hart geplaatst, waar ze een geklepper veroorzaken dat sterk in geluidsterkte kan variĆ«ren. De meeste onder ons kunnen perfect met dit geklepper leven, want het is het bewijs dat de klep correct functrioneert. Met andere woorden : als ik geklepper hoor, betekent dit dat ik leef !


Toch hebben sommigen het hier moeilijker mee. Voor hen is dit geluid een bron van angst die ze maar moeilijk onder controle kunnen houden. Sommige mensen hebben er zelfs zo veel last van dat ze psychiatrische hulp nodig hebben.  Daarbij komt nog dat dit geklepper ons zenuwachtig kan maken, vooral 's nachts als we onze gedachten de vrije loop laten, iets wat we helaas niet kunnen vermijden. Als we daarbij ook nog last hebben van hartritmestoornissen en het onregelmatige geklepper ons daaraan herinnert, kan het erg moeilijk worden de slaap te vatten. We moeten dan immers voortdurend aan ons hart en onze gezondheid denken, en onvermijdelijk ook aan onze toekomst en die van ons gezin.


Is er iets wat we voor ons hart kunnen doen ?  Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ons hart en onze bloedsomloop goed blijven functioneren ?


Vroeger kregen mensen met een hartklep de raad hun lichaam te sparen. Vandaag luidt het advies helemaal anders. Door regelmatig aan die vormen van lichaamsbeweging te doen dit het uithoudingsvermogen trainen, weliswaar na een grondige opwarming, kunnen we de hartspier versterken. Dit soort van fysieke inspanning moet tijdens de revalidatie worden ingevoerd en voortgezet in samenspraak met uw cardioloog of behandelende arts. Afhankelijk van de resultaten van uw halfjaarlijkse of jaarlijkse onderzoeken bepaalt de arts samen met u welke inspanningen uw lichaam aankan.


Dit hangt uiteraard af van uw lichamelijke conditie en van uw leeftijd de inplanting van de hartklepprothese. Uw leeftijd en lichamelijke conditie zijn echter geen goed excuus om te blijven stilzitten.


Jarenlange ervaring heeft uitgewezen dat regelmatige lichamelijke inspanning de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Uit Amerikaanse wetenschappelijke studies blijkt bovendien dat regelmatige lichaamsbeweging belangrijker is bij het voorkomen van atherosclerose (verharden van de aders) dan gewichtsverlies. Een tip : maak er een gewoonte van om meer dan vier uur per week aan lichaamsbeweging te doen. Lopen, joggen, snelwandelen en fietsen zijn bijzonder goede vormen van lichaamsbeweging. Het plaatsen van een mechanische hartklep is dan ook een waarschuwing dat het hoog tijd is om ons leven en onze voedingsgewoonten te veranderen.


We weten maar al te goed dat ons lichaamsgewicht toeneemt naarmate we ouder worden.  Dit is enerzijds te wijten aan een genetische, dus erfelijke aanleg, en anderzijds aan biologische factoren.


De hypofyse, een orgaan ongeveer zo groot als een kers dat vitale hormonen zoals het groeihormoon afscheidt, speelt hierbij een cruciale rol. Vanaf de leeftijd van 50 jaar daalt de productie van het groeihormoon tot minder dan een derde van voorheen. Het organisme reageert hierop door het spierweefsel te wijzigen en geleidelijk door vetweefsel te vervangen. Dit verschijnsel is gedeeltelijk verantwoordelijk voor onze gewichtstoename. Maar slechts gedeeltelijk, aangezien de gewichtstoename eveneens te wijten is aan overvoeding en een tekort aan lichaamsbeweging.


Nog een tip : pas uw voedingsgewoonten aan, geef de voorkeur aan vezelrijke voeding, met volkoren graangewassen, peulvruchten en producten op basis van soja. Gebruik plantaardig vet om te koken en eet veel vette vis, fruit, groenten en salade.


Dit heeft slechts een beperkte invloed op de INR. Als u in het begin kleine wijzigingen opmerkt, pas dan de posologie van uw medicijn aan. U zult snel vaststellen dat u zelfs bij een grondige aanpassing van uw voeding binnen uw therapeutische marge blijft.


Het enige wat een drager van een hartklep moet doen, is zijn leef- en voedingsgewoonten aanpassen. Dat is het allerbelangrijkste. U moet uw leven leiden en daarvoor dient u de posologie van uw antistollingsbehandeling aan te passen;