INTERACTIE VOEDING

Voeding


Geen enkel voedingsmiddel is verboden. De bijdrage van vit. K in de voeding moet wel een regelmaat hebben zonder, zonder grote hoeveelheden om het evenwicht van het INR gehalte niet te verstoren.


De voedingsmiddelen het meest rijk aan vitamine K zijn: broccoli, koolsoorten, bloemkool, ·spruiten, bloemkolen, sla. Patiënten vinden praktische informatie wat betreft het gebruik van AVK in de bijsluiter van elk medicijn, alsook op het internetsite van Afssaps.Anti coagulatie behandeling: beperkt groene groenten.Sommige voedingswaren moeten geconsumeerd worden met een grote voorzichtigheid wanneer men een anticoagulantia behandeling, zeker wat betreft de vitamine K.


Zelfs met enkele voedingssupplementen en sommige planten (kruiden).


2 risico’s zijn geïdentificeerd:


Ofwel kan het gebruik leiden tot een vermindering van de doeltreffendheid en kan de kans op een trombose verhogen.


Dit is het geval met voedingsmiddelen die een zeer hoge vitamine K. gehalte hebben zoals groene groenten (vooral kook, broccoli, waterkers, spinazie, sla) en Sint-Janskruid.


In zijn editie van maart, het blad Prescrire beveelt aan om zich te onthouden van kruidengeneeskunde tijdens een behandeling van antivitamine K.

Ofwel omdat het een grote dosis antivitamine K en bevorderd bloedingen zoals Cranberry, ginseng, ginkgo biloba, serona repens, de pompelmoes et de voedingssupplementen op basis van omega 3, visolie en glucosamine.


 


Het is belangrijk om weten dat het effect van een anticoagulantia zeer gevoelig is aan voeding interacties en medicaties. Volgens de specialisten van het blad, moeten de patiënten hun verzorgers inlichten van hun behandeling door antivitamine K om zo het risico van interacties van medicijnen in aanmerking te nemen.


Bron :  Prescrire 1er mars 2013. "Interactions des antivitamine K avec des aliments et des médicaments" Rev Prescrire 2013 ; 33 (353) : 193-194.


 


De voeding van patiënten onder behandeling van anticoagulantia door AVK


Rijk aan vitamine K:


Peterselie, bieslook, bloemkool, rode kool, spruiten, sla, spinazie, broccoli, selder, rapen, wortelen, lever van kalf, tarwe


Toegestaan bij matig gebruik:


Asperges, advocaat, komkommers, groene bonen, erwten, tomaten, aardappelen, aardbeien, sinaasappelen, boter, witte vette kaas, eieren, vlees en lever van varken of rund.Toegestaan zonder restrictie :


Look, artisjokken, aubergines, steelselder, witloof, waterkers, venkel, uien, prei, radijzen, schorseneren, sojascheuten.Opmerking: opgepast met gealcoholiseerde dranken.