NIEUWS

DATUM

ONDERWERP

27/02/2016

Zelfcontrole (Autocontrole)

Zeg ja aan je onafhankelijkheid


Uw geneesheer heeft net gemeld dat je vanaf heden orale anticoagulantia moet nemen en dat je bloed regelmatig onderzocht moet worden?

Een behandeling met orale anticoagulantia is nodig als je dragen bent van een hartklep of als je last hebt van boezemfibrilleren of een stollingsziekte. Het nemen van een orale anticoagulantia is dan heel belangrijk voor je gezondheid. Een precieze dosering is essentieel. Een regelmatige meting is dan nodig want elke persoon reageert anders op deze medicatie, zonder de andere factoren niet te vergeten die hun werking kunnen beïnvloeden (voeding, andere medicatie, …)

Nu uw ontslag uit het ziekenhuis zal deze controle meestal plaatsvinden in het kabinet van je huisarts of een gespecialiseerd ziekenhuis in de behandeling met anticoagulantia. Het gaat hier dan meestal over een bloedafname. Meestal volgt dan een (lange) tijd van wachten. En al deze afspraken kunnen meestal veel tijd in beslag nemen. Jouw tijd. Deze verhinderen ook je onafhankelijkheid.


Echter, de recentste ontwikkelingen staan vandaag aan de patiënten toe om gebruik te maken van autocontrole (zelfcontrole). Dat is wat men noemt de autocontrole van de stolling.

Deze zelfcontrole heeft enkele voordelen: het is simpel, het vergemakkelijk een routinetest, ze geeft je een grote onafhankelijkheid en ze geeft je de mogelijkheid om dadelijk je te kunnen bezighouden met je gezondheid samen met je huisdokter. Nog belangrijker is dat de frequentere test op deze manier, complicaties verminderen.

Met het systeem Coaguchek XS, kunnen wij je helpen om een onafhankelijke levenswijze terug te vinden vol met zekerheid dit dankzij meer dan 10 jaar ervaring in dienst van patiënten die we geholpen hebben om hun coagulatie te controleren – overal en op elk moment.

De gegeven informatie op deze site antwoord voor een groot gedeelte op uw vragen. Twijfel niet om uw arts te contacteren voor alle andere of bijkomende informatie.

Zeg “ja” aan meer onafhankelijkheid, vrijheid en veiligheid! Opteert voor een zelfcontrole van uw bloedstolling.

Zelfcontrole: waarom uw bloedstolling controleren?

Een controle van uw bloedstolling is noodzakelijk.

Het organisme van sommige personen vertoont een tendens om bloedklonters te produceren. Dit kan mensen aanbelangen die bv. een artificiële hartklep hebben. Wanneer het bloed stroomt, de klonters kunnen zich loskomen en aderen verstoppen overal in het lichaam en kan bijvoorbeeld een ader in het been treffen en kan zelf een CVA veroorzaken. De orale behandeling vit K of afleiders van Couramine voorkomt de vorming van bloedklonters en maakt het bloed vloeibaarder.

Onder de belangrijkste principes van deze behandeling is onderhouden van een goede dosering en daardoor de vloeibaarheid van het bloed zeer belangrijk. Een te zwakke dosering kan de vorming van bloedklonters niet voorkomen en kan een trombose veroorzaken daar het bloed minder vloeibaar is. Maar een te hoge dosering kan een fluïditeit die te hoog is veroorzaken en kan zo aan de basis liggen van bloedingen. Maar een juiste en precieze dosering kan u een therapeutische behandeling geven die resulteert in een stabiele INR.

Een diagnostische test die de Quick test genaamd determineert de stolling van uw bloed. Het resultaat noemt men de”TQ-waarde” en wordt vertaald in een Internationale waarde de INR (International Normalized Ratio) die de vergelijking vergemakkelijkt met andere waarde of meettoestellen naargelang de laboratoria, medicijnen en landen.

De INR is eigen aan ieder persoon en kan individueel enorm variëren voor eenzelfde vorm van medicatie. Dit naargelang interne en externe factoren bij ieder persoon. Factoren zoals bijkomende inname van medicatie, een ziekte, een dieet, alcoholinname, stress, climacterische omstandigheden. Deze kunnen een inwerking hebben op de waarde van het INR met elk individu en verklaren dat sommige waarde ook buiten hun waarden liggen.

De stollingswaarde moet dus regelmatig gecontroleerd worden zodat alle ongewenste oorzaken vlug gedetecteerd kunnen worden om zo de hoeveelheden van de medicatie aan te passen en voldoende bescherming van de patiënt te waarborgen


Anticoagulantia behandeling en vorming van de patiënt: een noodzaak


“Sang Thrombose Vaisseaux. Volume 11, Numéro 9, 647-52, Novembre 1999, Mini-revues

Auteur : Philippe de Moerloose, Bernard Boneu, .

Voor de meeste medicinale behandelingen is een goede observatie en controle broodnodig. Eén patiënt op twee (gemiddeld) volgt zijn behandeling zeer slecht op. De redenen zijn verschillend en kunnen variëren tijdens het verloop van de tijd. De vorming gegeven aan de patiënt bevorderd de getrouwheid aan de behandeling. Een groep experten van het OMS heeft onlangs een term voorgesteld voor deze vorming nl. “de therapeutische vorming van de patiënt” en gedefinieerd als een continu proces, geïntegreerd aan de verzorging toegepast aan de patiënt.  Dit rekening houdend met psychosociale-, culturele en gezondheidstoestanden. Dit rapport benadrukt het feit dat de therapeutische vorming op een formele manier moet georganiseerd worden in de verschillende sectoren van de zorg (ambulante en intern) en dat deze vorming informatie, vorming en psychosociale steun moet bevatten voor de patiënt en zijn familie.

Wat betreft de anticoagulantia en vorming van de patiënt die maar in enkele gespecialiseerde centra plaatsvindt blijft fragmentarisch en steunt essentieel op een intuïtieve en vrijwillige benadering. Ziekenhuisopnames van korte duur, gelieerd aan het gebruik van heparine alsook de ontwikkeling van testen verplichten om de vorming te verdiepen en te verbeteren.

Wij willen door dit artikel de redenen die deze vorming kunnen bevorderen opnoemen om zo te komen tot een goede vorming en opvolging alsook het hebben over de obstakels en het beginnen van zo’n vorming en enkele raadgevingen geven.